FunkOffGrid

Често задавани въпроси - комплекти автономни соларни системи

Въпроси и отговори за автономни фотоволтаични системи за бита

В тази страница сме събрали най-смислените често задавани въпроси за комплекти автономни соларни системи с цел да ви бъдем максимално полезни! Не се колебайте да се свържете с нас ако имате нужда от съдействие или да направите поръчка. Без съмнение, нашите консултанти ще Ви помогнат максимално да направите най-правилния избор на автономна соларна система или необходимите компоненти, като инвертори, фотоволтаици, акумулатори и други.

Можете да разгледате подробна информация за мрежова соларна инсталация тук или за островна (Off Grid) фотоволтаична система тук.

Могат ли да се изберат други панели за автономна фотоволтаична система?

Да, можете да изберете друг модел панели, с които да спестите повече пари или да постигнете още по-голяма ефективност. Нашите комплекти са съчетани така, че да има баланс между компонентите и те да бъдат от един и същи клас.

Заслужава ли си да инвестирам в по-скъпи слънчеви панели?

В случай, че сте много ограничени откъм пространство, по-скъпите панели биха Ви дали същата енергия, използвайки по-малко пространство. Имайте предвид обаче, че винаги съветваме, ако искате да похарчите повече, то да бъде в по-скъп инвертор, който ще Ви позволи бъдещо разширяване на системата и повече сигурност.

Може ли някой да дойде на място и да ме посъветва спрямо обекта?

Да, заплаща се такса, която в последствие се приспада от покупката. Посещава Ви наш сътрудник, който може да Ви помогне да вземете най-правилното решение за конкретния случай. За повече информация, кликнете тук.

Получавам ли в комплекта всичко, необходимо за инсталацията?

Получавате всички необходими компоненти за описаната инсталация, като се нуждаете от основни инструменти и познания, за цялостното ѝ свързване и монтаж. Все пак, имаме и такива обяви, които включват само панели и инвертор.

Мога ли да използвам тези комплекти за превозно средство тип каравана?

Да, можете да ги използвате за бусове и каравани до определен капацитет. Имайте предвид, че според капацитета на соларната система, общият брой батерии може да достигне значително тегло и да не е подходяща опция. А можете да инвестирате малко повече и да се запасите с една литиева батерия вместо гелови акумулатори. За повече информация, молим да ни пишете или свържете с нас по удобен за Вас начин.

Защитени ли са тези слънчеви панели от градушка?

Да, панелите са защитени от градушка със скорост до 83 км/ч.

Мога ли сам да си сглобя една автономна фотоволтаична система?

Да, нашата цел е не само да Ви предоставим материалите, а да Ви спестим пари! Можете да свалите необходимите упътвания, за да се справите сами. Необходими са Ви умения за работа с инструменти и ток. При нужда, можем да изпратим и техник, който да направи инсталацията за Ваше спокойствие и сигурност.

Каква поддръжка трябва да се прави на соларните панели?

Поддръжката не е никак сложна. Важно е веднъж на два-три месеца, панелите да бъдат почиствани така, както бихте почистили прозорците си. Хубаво е да наглеждате окабеляването и връзките, както и монтажната структура за корозия или разхлабване с годините. Научете още тук.

Мога ли след време да направя соларната система по-голяма?

Комплектите, които продаваме са балансирани и обмислени за определена цел. Ако решите да добавяте повече панели, то Вие ще създавате и повече ток, което изисква по-мощен инвертор, а той е една от скъпите части в една соларна система. Ако възнамерявате да разширявате инсталацията, препоръчваме Ви да вземете първоначално по-голям инвертор, за да не се налага да го сменяте в последствие, а само да добавяте необходимите компоненти (например: слънчеви панели, акумулатори, окабеляване).

Мога ли да използвам една фотоволтаична инсталация и с ток от мрежата?

Да, можете да използвате изцяло слънчева енергия за Вашите нужди и ако това не Ви достига в определени дни, инверторът може да превключва към захранване от мрежата. По този начин бихте имали минимално потребление от ел. мрежата, но и максимална сигурност, че няма да се окажете без достатъчно захранване.

Каква е разликата между мрежов соларен инвертор и хибриден инвертор?

Хибридният инвертор позволява работа с акумулатори (батерии). Тоест, има възможност за запас на енергия, която да бъде използвана, когато до панелите не достига нужната слънчева светлина. Мрежовият инвертор работи само с фотоволтаичната система и общата мрежа.

Каква мощност соларни панели ми трябва за дома?

За да можем да Ви посъветваме, нужно е да разберем какви са ви нуждите и потребностите. Имайте предвид, че тоталната мощност на системата Ви е мощност, генерирана за час време. Пример – система 5 kW означава, че при ясно време панелите ще генерират по 5 kW на всеки час. Ако потреблението ви за месец е 600 kW, означва, че на ден обектът консумира приблизително 20 kW. Имайки предвид най-късия ден в годината (21-ви декември), който е приблизително 9 ча́са, можем да допуснем, че при ясно небе, вашата система ще бъде ефективна в продължение на именно  9 ча́са. При този сценарий, системата, която би задоволила нуждите на обекта, излиза да е таква, която е около 3 kW. Но горещо Ви съветваме да добавите поне още киловат към получения резултат. С други думи – система за 4 kW. Разгледайте и тази статия за допълнителна информация.

Трябва ли да имам акумулатори и колко ми трябват?

Акумулаторите не са задължителни. Но ако желанието Ви е да сте автономни, тогава са! Важно е да се отбележи, че при наличието на акумулатори, тяхната бройка не може да бъде произволна. Поради електрически съображения, батериите трябва да са минимум четири (4 по 12 V). Всяко следващо надграждане следва да е отново през четири – 4, 8, 12, 16, …

Друго важно нещо, свързано с акумулаторите е, че за да ги има, инверторът задължително трябва да бъде хибриден. Мрежовите инвертори нямат функция за зареждане на батерии.

соларна инсталация за бизнеса

ЗА БИЗНЕСА

Инвестирайте в енергиина стабилност и предвидимост, като в същото време покривате бъдещите европейски норми

слънчеви панели върху покрив на къща

ЗА БИТА

Имайте контрол върху месечните си разходи, балансирайки между производство и консумация на електроенергия

независим дом с фотоволтаични панели

ЗА НЕЗАВИСИМИТЕ

Бъдете напълно независими, като произвеждате 100% от необходимата Ви енергия чрез качествена Off Grid инсталация

Въпроси?

Не се колебайте да ни пишете или позвъните! Винаги сме на разположение, за да Ви съдействаме без ангажимент от Ваша страна!