FunkOffGrid

Соларна инсталация за бита

Ако и на Вас ви е дошло догуша от високи сметки за ток, който дори не е сигурен и постоянен, зависимост от системата, или просто имате къща на село и искате да живеете “зелен” живот, то вероятно се замисляте за инвестиция в соларна инсталация за бита. Фотоволтаичната система за електроенергия става все по-популярна, а и достъпна. Лесно е да се замечтаем в тази посока, но също толкова лесно е да пропуснем няколко важни факта, които днес ще обсъдим. Ако ги вземете под внимание, то най-вероятно ще имате успех в идеята си. Но не трябва да пропускате нищо!

Соларна инсталация за бита​

Локация и ориентация за соларна инсталация

Ако не желаете слънчевата инсталация да заема половината площ на Вашата собственост, най-вероятно сте си набелязали покривът като подходяща локация за инсталацията. Логично е, но често хората пропускат да проверят каква е ориентацията на покрива. Съвременните и по-скъпи панели генерират електроенергия дори при облачно време или под не толкова пряка слънчева светлина. Това определено ще се отрази на ефективността на системата Ви. Друг важен аспект е наклонът. Да, Вашият покрив има наклон, но той почти със сигурност не е най-правилният. За целта, не е добра идея да пестите и просто да окачите панелите. При една соларна инсталация за бита, си заслужава да платите на професионален екип, който да измери наклона, ориентацията и да направи необходимите изчисления, за да Ви гарантира, че на 21-ви декември ще можете да си направите кафе. 21-ви декември не е случайна дата. Това е най-късият ден в годината и се взима като референция. Ако на този ден можете да произведете достатъчно електроенергия, за да захраните дома си, то ще се справите и на пролет, когато дните са много по-дълги. Не е невъзможно и сами да направите проучване, изчисление и добър монтаж, но ако нямате опит или добри приятели инженери, то по-добре да се обърнете към професионален екип.

С кои електроуреди трябва да се сбогуваме?

Соларна инсталация за бита​ - Електроуреди коидо да избягваме
Електроуреди коидо да избягваме - Сменете старите крушки с енергоспестяващи

Изберете енергоефективни уреди или А++

Вместо огромен фризер, по-добре подберете точно това, което Ви трябва. И този път погледнете шарения етикет, който миналия път пренебрегнахте. Търсете символ А++ или по-високо ниво на енергоефективност, за да сте сигурни. Това гарантира че Вашите електроуреди консумират минимално количество ток в замяна на оптимални резултати откъм работа.

Вместо котлони, които трябва да чакате да загряват, а и консумират невъобразимо много енергия, защо не се ориентирате към газта? От запалването до достигане на максимална температура са необходими милисекунди, а и ако готвите на газ, една голяма бутилка ще Ви издържи почти месец. LED крушките пък струват толкова, колкото и конвенционалните. Разликата е, че изгарят по-рядко и консумират приблизително 30-50 пъти по-малко ток. Как да се оплаче човек от такава опция?

Няма как да Ви препоръчаме да не се къпете, но пък можете да изберете икономично решение и на този проблем, което да е съобразено с Вашата соларна инсталация за бита. Заслужава си повече да имате проточен бойлер, който дори да харчи много, ще консумира само тогава, когато наистина го използвате. Другата опция е да закупите възможно най-енергоефективният модерен бойлер и да загрявате водата през деня, а не през нощта, както правим про стандартната ел. инсталация към мрежата. Тези и други алтернативи могат да намалят много от разходите Ви за по-голяма и скъпа соларна инсталация, с минимални изисквания за промяна на Вашите навици.

Прочетете подробната ни статия

Ако се интересувате от това, как да продавате остатъчната електроенергия към електроразпределителното дружество, имаме подробна статия по темата. Тя ще Ви насочи и помогне да разберете необходимите стъпки, които трябва да предприемете в зависимост от дружеството във Вашата област.

Мощност на соларната инсталация за бита

След, като сте планирали как да минимизирате безразборната консумация на електроенергия, трябва да прецените какъв капацитет ще Ви трябва. Да, можете сравнителлно лесно да сумирате всички електроуреди и тяхната мощност по времето, което ще работят на денонощие. Като получите ясна цифра обаче, трябва да добавите определен процент отгоре, за да Ви е спокойно. След това, ако възнамерявате ейедневно да обитавате мястото или е Вашият дом, то определено трябва да удвоите резултата, който сте получили при предишната си сметка. Защо? Както вече споменахме, повечето дни в България са слънчеви, но това не означава, че в малкото сенчести и дъждовни дни няма да гледате телевизия, да се къпете или да си пускате осветлението. При една соларна инсталация за бита Ви е необходим заряд за поне един допълнителен ден, за да сте спокойни, че няма да останете на тъмно.

Разгледайте най-често задаваните въпроси за соларни панели и техните отговори тук.

Съхранение на енергията при домашна соларна инсталация

И въпреки последния съвет, може би има един още по-добър! Да, най-вероятно мислите за това да използвате батерии, за да съхранявате енергията. Това е най-логичното на пръв поглед. Ако концепцията за независимост не е Ваш главен мотив, то още по-практичен метод съществува – използвайте електрическата мрежа за съхранение. Вместо през деня панелите да зареждат батерии, те могат да инжектират създадената енергия в мрежата, като количеството отдадена енергия се засича с електромер. Когато се стъмни и Вашите панели вече не произвеждат ток, то Вие започвате да черпите директно от мрежата. В края на всеки месец се прави баланс между това, което сте “дали” на мрежата и това, което сте изконсумирали.

Според инсталацията с която разполагате и според часовете слънчева енергия, в определени месеци ще трябва да доплатите малко, а в други месеци ще Ви бъде заплатена разликата ако сте консумирали по-малко отколкото сте създали. Важно е да отбележим, че за тази цел ще трябва да сключите договор с електроразпределителното дружество. Това, което печелите е по-малко разходи за самата инсталация, защото батериите са приблизително половината (като разход) за една инсталация. Тези финанси можете да инвестирате в повече панели и по-мощни инвертори, за да вкарвате в мрежата още повече електричество и на практика не само да използвате безплатен ток, а и да печелите от това, което Ви е излишно.

Също е важно да отбележим, че ако използвате батерии, трябва да предвидите закупуването на нови такива след определен период от време. Акумулаторите, които ние предлагаме в комплектите имат гаранция 5 години, като очаквания живот е от 12 години. Тези стойности можем да постигнем с условието, че разреждаме батериите до 50% и след това ги зареждаме наново.

Имате още въпроси? Разгледайте страницата с често задавани въпроси за соларни акумулатори тук.

Оказва ли влияние типа покрив при фотоволтаичната инсталация?

Разбира се! Ако разполагате равен покрив, то част от инсталацията се състои в изграждането на метална структура, на която се монтират панелите. Тази структура е отговорна всички панели да са насочени в определена посока и с определен наклон, за да постигат максимално висок КПД. Ако обаче разполагате с наклонен покрив, можете или да спестите сериозен процент от инсталацията, в случай, че имате късмет и ориентацията на сградата е благоприятна, или пък да се повишат разходите, за да се компенсира с повече материали за един неправилен наклон или ориентация.

Разбира се, Вие не можете да промените сградата или нейния покрив, само за да монтирате слънчеви панели. Това, което можете да направите обаче е да се възползвате от допълнително пространство, което имате около сградата, в лучай, че покривър не е подходящ. Една добра опция е ако имате голям паркинг, то да монтирате фотоволтаичните панели по такъв начин, че да пазят сянка на автомобилите, а в същото време да не са на покрива. Ще генерирате енергията, от която се нуждаете, а Вашите служители ще Ви бъдат много благодарни през лятото!

Разгледайте най-често задаваните въпроси за инвертори и техните отговори тук.

Соларни панели на покрива на цех или предприятие

Заслужава ли си инвестицията в соларна инсталация за бита?

Отговорът е ясен – зависи. В дългосрочен план излиза много изгодно да създавате собствена електроенергия, независимо дали е с цел да захраните дома си или да продавате излишното. В краткосрочен план е значителна инвестиция, но тези, които могат да си го позволят, със сигурност ще излязат на значителен плюс с времето. Най-важното е да бъдете максимално информирани за всеки един детайл, преди да предприемете действие. Ние сме тук, за да Ви съдействаме и ако не вярвахме в смисъла на това, което правим, не бихме го предлагали като продукт или услуга.

Разгледайте подходящи инвертори

От началото на 2022г. предлагаме широк спектър от монофазни, трифазни, мрежови и хибридни инвертори с различна мощност. Разгледайте индивидуални инвертори или препоръчаните комплекти в края на страницата.

Кой носи отговорност за неизправности и дефекти?

Това е въпрос, който често ни задават. Неизправностите на инсталацията поради неправилен монтаж биха си проличали след броени дни или дори часове. За това носи отговорност фирмата, която Ви е монтирала инсталацията. Колкото до гаранцията на самите компоненти, погрешно на повечето очаквания, тя е отговорност на производителя а не на продавача. По този начин, ако се притеснявате, че фирмата, която Ви е продала продуктите може да изчезне от хоризонта след 2 години, то имайте предвид, че всеки производител си има официални дистрибутори и представители за всяка страна. Достатъчно е да влезете в сайта на производителя, за да разберете кой е отговорен за гаранцията и сервизирането на всеки конкретен продукт в страната.

Компоненти и комплекти за фотоволтаична електроцентрала

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Прочетете отговорите на най-ччесто задаваните въпроси във връзка със Слънчеви панели, Соларни инвертори, Слънчеви акумулатори и Соларни системи които предлагаме. Много е вероятно да откриете конкретни отговори на Вашите въпроси.

Въпроси?

Не се колебайте да ни пишете или позвъните! Винаги сме на разположение, за да Ви съдействаме без ангажимент от Ваша страна!