FunkOffGrid

Соларна централа за бизнеса

Имайки предвид цените на електроенергията през последните месеци, ограниченията за използване на определени видове горива, нарастващата инфлация и… като цяло всичко, което ни се стовари, немалко бизнеси търсят алтернативи. В момента е въпрос на оцеляване. Всеки спестен лев е добавен процент към шанса да останем на пазара. Поради всички тези причини, множество малки и средни предприятие се замислят за опцията да инвестират във фотоволтаична инсталация, което или да замести електроразпределителното дружество, или поне да редуцира месечните им фактури за ток с 60%-75%.

Ако имате цех, който е с 60 киловата пикова мощност и изградите соларна инсталация 60 киловата, то Вие няма да задоволите нуждите на предприятието си. Има много просто обяснение за това – слънцето не свети точно от началото до края на работния ден, а през зимата – още по-малко.

Можем да сметнем, че средно разполагаме с около 5 часа добър КПД, на който можем да разчитаме. Когато електроенергията, получена от слънцето, не е достатъчна, то Вашата система ще започне да консумира от мрежата.

Хипотетично, Вие ще захранвате предприятието си с приблизително 75% слънчева енергия и 25% ток от мрежата. Това би било страхотно! Но какво можем да допълним като съвети, за да Ви бъде още по-изгодно? Нека Ви изненадаме с няколко полезни съвета

Соларни панели на покрива на цех или предприятие

Заслужава ли си да инсталираме акумулатори?

При едно домакинство, членовете на семейството не са си у дома през деня, когато панелите генерират енергия, а вечер, когато вече няма слънце, то използването на акумулатори е неизбежно. През деня се зареждат, а когато се приберем употребяваме вече съхранената енергия.

При едно предприятие обаче ситуацията е обратната – черпи се електричество през деня. Акумулаторите биха удвоили крайната цена за соларната система, а в същото време няма кога да се заредят, защото генерираната енергия се използва на момента.

Няма никаква логика в използването на акумулатори, освен ако Вашето предприятие не работи предимно по тъмно. Дори тогава, ние бихме препоръчали да продавате излишната енергия през деня на електроразпределителното дружество. През нощта е най-добре да черпите ток от мрежата. По този начин ще постигнете добър баланс и ще спестите средства или ще ги инвестирате в по-мощна инсталация.

Имате още въпроси? Разгледайте страницата с често задавани въпроси за соларни акумулатори тук.

Има ли смисъл да продаваме остатъчната енергия на електроразпределителното дружество?

Абсолютно да! Причината за това е, че дори да използвате повече ток, отколкото можете да генерирате в работните дни, то през почивните (събота и неделя) Вашата система ще генерира електричество, което няма да може да се използва. В същото време, оборудването продължава да се амортизира, а времето за възвръщаемост на началната инвестиция би било още по-дълго.

Ако обаче продавате тази излишна енергия, то е напълно възможно Вашата фактура в края на месеца да бъде около 0. Да, Вие ще използвате допълнително електричество от мрежата през делничните дни, за да можете да работите на пълен капацитет, но само двата почивни дни в седмицата биха могли да компенсират за този допълнителен разход.

Замислете се, само два дни са, но реално се равняват на почти 1/3 от генерираната от слънцето енергия за седмица. Казано по друг начин, ако имате 5 часа производство на енергия, но още 3 работни часа, то в работните дни консумирате общо 15 часа от мрежата. Събота и неделя са още два дни по 5 часа, които са 10 часа на седмица.

В крайна сметка, бихте заплатили само 5 часа използвано от мрежата електричество на седмица. Разбира се, през летните месеци бихте печелили пари от това, докато зимните месеци бихте имали повече загуби. Изравнявайки всички фактори, то най-вероятно ще се наложи да заплатите за електроенергия, но вместо 25% то можете да паднете до 5%-10% към електроразпределителното дружество.

Прочетете подробната ни статия

Ако се интересувате от това, как да продавате остатъчната електроенергия към електроразпределителното дружество, имаме подробна статия по темата. Тя ще Ви насочи и помогне да разберете необходимите стъпки, които трябва да предприемете в зависимост от дружеството във Вашата област.

Как можем да повишим КПД-то на нашата индустриална фотоволтаична инсталация?

Има много начини, но един от най-лесните е да намалите температурата на самите панели. Чрез използването на една стандартна напоителна система, която да впръсква студена вода от време на време по самите панели, Вие можете да намалите температурата им, което би понижило и съпротивлението.

Това от своя страна би позволило да получавате с до няколко процента повече безплатна енергия от слънцето. Друго смислено действие би било почистването от прах и наслагвания веднъж на 3-4 месеца.

Заслужава ли си инвестицията в по-мощни соларни панели на по-висока цена?

Това е много интересен въпрос. Оказва се, че ако поръчате по-качествени и енергоефективни панели, то тяхната цена ще е по-висока, но получавайки за същата инвестиция по-малко панели, то Вие ще получите приблизително същото количество генерирана енергия.

Къде е смисълът? Много просто – Вие сте ограничени най-често от площта на Вашата сграда. Ако имате 300 квадрата покрив и можете да вмъкнете 10%-15% повече панели на същата площ, то бихте получили повече мощност от същата площ. Ако пък решите да спестите и да вземете малко по-бюджетни панели, с които да запълните цялата площ, то след време, ако решите да разширите инсталацията, няма да имате тази възможност.

Разгледайте най-често задаваните въпроси за соларни панели и техните отговори тук.

Заслужава ли си инвестицията в по-скъпи инвертори?

По-скъпите инвертори имат по-голям гаранционен срок, изработени са от по-висококачествени материали, гарантират по-правилна синусуида, която гарантира, че няма да нанесат щети на инсталацията Ви и имат допълнителни екстри.

Екстри като по-подробен мониторинг от разстояние и контрол чрез апликация на мобилното Ви устройство. Всичко това са важни фактори, имайки предвид, че ако спестите от инвертори е възможно наистина да повредите не просто чувствителна апаратура, а дори стандартни електроуреди, като хладилник, телевизор и т.н.

Ние предлагаме среден и висок клас инвертори, но това е един от елементите, в които най-много си заслужава да сте внимателни и да инвестирате своевременно.

Разгледайте най-често задаваните въпроси за инвертори и техните отговори тук.

Разгледайте подходящи инвертори

От началото на 2022г. предлагаме широк спектър от монофазни, трифазни, мрежови и хибридни инвертори с различна мощност. Разгледайте индивидуални инвертори или препоръчаните комплекти в края на страницата.

Соларни панели на покрива на цех или предприятие

Оказва ли влияние типа покрив?

Разбира се! Ако разполагате с равен покрив, то част от инсталацията се състои в изграждането на метална структура, на която се монтират панелите. Тази структура е отговорна всички панели да са насочени в определена посока и с определен наклон, за да постигат максимално висок КПД.

Ако обаче разполагате с наклонен покрив, можете или да спестите сериозен процент от инсталацията, в случай, че имате късмет и ориентацията на сградата е благоприятна, или пък да се повишат разходите, за да се компенсира с повече материали за един неправилен наклон или ориентация.

Разбира се, Вие не можете да промените сградата или нейния покрив, само за да монтирате слънчеви панели. Това, което можете да направите е да се възползвате от допълнително пространство, което имате около сградата в случай, че покривът не е подходящ.

Една добра опция е, ако имате голям паркинг, то да монтирате фотоволтаичните панели по такъв начин, че да пазят сянка на автомобилите, а в същото време да не са на покрива. Ще генерирате енергията, от която се нуждаете, а Вашите служители ще Ви бъдат много благодарни през лятото!

Каква е гаранцията, че ще си възстановите инвестицията?

Първо, да приемем, че Вие правите всичко по учебник – почиствате панелите на месец-два, не се опитвате да правите нещо нередно с инсталацията и на практика я използвате точно по предназначение. В такъв случай, разполагате с 12 години гаранция на панелите и 25 години гаранция на ефективността им.

Също така, средно имате по 5 години гаранция на инверторите. Времето за възвръщаемост на инвестицията е средно от 5 до 7 години. Дори инсталацията де издържи само времето, в което са в гаранция панелите, дори да се наложи да смените инвертор, то за 12 години ще сте на значителна печалба. А вероятността да се счупят или повредят панелите просто ей така е минимална.

Те са добре защитени срещу множество фактори, като екстремни температури, вятър и дори градушка. В същото време, всичко да изгори, да се повреди, или като цяло да спре да работи на 12-тата година е доста фантастичен сценарий. Може би единственият вариант е някой да счупи или открадне част от Вашата инсталация умишлено. Е, затова си има и застраховки, на които можете да разчитате. Всеки отговорен човек е способен да прецени рисковете в бизнеса си и да реши кое да застрахова и при какви условия.

Кой носи отговорност за неизправности и дефекти?

Това е въпрос, който често ни задават. Неизправностите на инсталацията поради неправилен монтаж биха си проличали след броени дни или дори часове. За това носи отговорност фирмата, която Ви е монтирала инсталацията.

Колкото до гаранцията на самите компоненти, погрешно на повечето очаквания, тя е отговорност на производителя а не на продавача. По този начин, ако се притеснявате, че фирмата, която Ви е продала продуктите може да изчезне от хоризонта след 2 години, то имайте предвид, че всеки производител си има официални дистрибутори и представители за всяка страна.

Достатъчно е да влезете в сайта на производителя, за да разберете кой е отговорен за гаранцията и сервизирането на всеки конкретен продукт в страната.

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Прочетете отговорите на най-ччесто задаваните въпроси във връзка със Слънчеви панели, Соларни инвертори, Слънчеви акумулатори и Соларни системи които предлагаме. Много е вероятно да откриете конкретни отговори на Вашите въпроси.

Комплекти за фотоволтаична електроцентрала

Въпроси?

Не се колебайте да ни пишете или позвъните! Винаги сме на разположение, за да Ви съдействаме без ангажимент от Ваша страна!