FunkOffGrid

Слънчева енергия за независимите

Причините да искате да водите независим начин на живот са много. Възможно е да търсите по-спокоен живот сред природата. Да искате да се отървете от безсмислено ангажиращия начин на пребиваване в актуалното общество. Може и просто да искате да се отделите от системата поради куп други причини.

Каквато и да е Вашата, ние сме тук да Ви подкрепим по практичен начин! От безплатна информация за планирането на тази промяна, до реализирането на най-важните компоненти, като осигуряването на независима електроенергия за собствени нужди от типа Off Grid, или иначе казано – без връзка с мрежата на електроразпределително дружество.

Ако искате да научите повече за причините да напуснете големия град заради живот в природата или как можете да работите от разстояние, ние имаме няколко полезни статии за Вас в блога.

Соларна инсталация за бита​

Локация и ориентация

Ако не желаете слънчевата инсталация да заема половината площ на Вашата собственост, най-вероятно сте си набелязали покривът като подходяща локация за инсталацията. Логично е, но често хората пропускат да проверят каква е ориентацията на покрива. Вярно е, съвременните и по-скъпи панели генерират електроенергия дори при облачно време или под не толкова пряка слънчева светлина, но това определено ще се отрази на ефективноста на системата Ви.

Друг важен аспект е наклонът. Да, Вашият покрив има наклон, но той почти със сигурност не е най-правилният. За целта, не е добра идея да пестите и просто да окачите панелите. Заслужава си да платите на професионален екип, който да измери наклона, ориентацията и да направи необходимите изчисления, за да Ви гарантира максимална ефективност. Определено можете Вие сами да го направите! Целта е да постигнете оптимална ориентация и наклон, така че на 21-ви декември да можете да си направите кафе.

21-ви декември не е случайна дата. Това е най-късият ден в годината и се взима като референция. Ако на този ден можете да произведете достатъчно електроенергия, за да захраните дома си, то ще се справите и лятото, когато дните са много по-дълги.

Ако разполагате с равен покрив, то част от инсталацията се състои в изграждането на метална структура, на която се монтират панелите. Тази структура е отговорна всички панели да са насочени в определена посока и с определен наклон, за да постигат максимално висок КПД. Ако обаче разполагате с наклонен покрив, можете или да спестите сериозен процент от инсталацията, в случай, че имате късмет, или пък да се повишат разходите, за да се компенсира с повече материали.

С кои електроуреди трябва да се сбогуваме?

Избягвайте крушки, котлони, фурни и т.н.

Колкото и да ни се иска, не е добра идея да се отоплявате с климатици, да готвите с котлони с плоча, или да използвате стандартни 100-ватови крушки за осветление. Не е невъзможно или трудно, просто е непрактично и крайно неизгодно.

За да живеете по този начин, Вие ще трябва да инвестирате повече средства в по-голяма соларна инсталация, което ще увеличи периода на възвръщаемост на инвестицията Ви. И не говорим за малка разлика, по-скоро визираме години разлика.

За да избегнете тези грешки, препоръчваме да се ориентирате към алтернативни методи. Защо не изберете камина с водна риза? Да, изглежда скъпо първоначално, но е съвсем отделна система, която Ви дава много повече комфорт у дома, докато панелите се грижат за далеч по-смислени електроуреди. 

Изберете енергоефективни уреди или А++

Вместо огромен фризер, по-добре подберете точно това, което Ви трябва и този път погледнете шарения етикет, който миналия път пренебрегнахте.

  • Търсете символ А++ или по-високо ниво на енергоефективност, за да сте сигурни, че Вашите електроуреди консумират минимално количество ток в замяна на оптимални резултати откъм работа.
  • Вместо котлони, които трябва да чакате да загряват, а и консумират невъобразимо много енергия, защо не се ориентирате към газта? От запалването до достигане на максимална температура са необходими милисекунди, а и ако готвите на газ, една голяма бутилка ще Ви издържи почти месец.
  • LED крушките пък струват толкова, колкото и конвенционалните. Разликата е, че изгарят по-рядко и консумират приблизително 30-50 пъти по-малко ток. Как да се оплаче човек от такава опция?
  • Няма как да Ви препоръчаме да не се къпете, но пък можете да изберете икономично решение и на този проблем. Заслужава си повече да имате проточен бойлер, който дори да харчи много, ще консумира само тогава, когато наистина го използвате.
  • Другата опция е да закупите възможно най-енергоефективният модерен бойлер и да загрявате водата през деня, а не през нощта, както правим про стандартната ел. инсталация към мрежата.

Тези и други алтернативи могат да намалят много от разходите Ви за по-голяма и скъпа соларна инсталация, с минимални изисквания за промяна на Вашите навици.

Прочетете подробната ни статия

Ако искате максимално да оптимизирате домът си, за да не губите мощност за ненужни уреди, това е възможно! Разгледайте подробната ни статия, в която Ви даваме конкретни препоръки за електроуреди, които ще напряват соларната енергия още по-изгодна за Вас!

Мощност на соларната инсталация

След, като сте планирали как да минимизирате безразборната консумация на електроенергия, трябва да прецените какъв капацитет ще Ви трябва.

Да, можете сравнителлно лесно да сумирате всички електроуреди и тяхната мощност по времето, което ще работят на денонощие. Като получите ясна цифра обаче, трябва да добавите определен процент отгоре, за да Ви е спокойно.

След това, ако възнамерявате ежедневно да обитавате мястото или е Вашият дом, то определено трябва да удвоите резултата, който сте получили при предишната си сметка. Защо? Както вече споменахме, повечето дни в България са слънчеви, но това не означава, че в малкото сенчести и дъждовни дни няма да гледате телевизия, да се къпете или да си пускате осветлението. Необходим Ви е заряд за поне един допълнителен ден, за да сте спокойни, че няма да останете на тъмно.

Препоръчваме Ви да прочетете следната статия: Автономни фотоволтаични системи – каква мощност Ви трябва? Ще откриете конкретни мощности и препоръки.

независим дом с фотоволтаични панели

Дори да говорим за малка къщичка, ние Ви препоръчваме като минимум 5 киловатова система. Това е мощността, която панелите произвеждат на час. Важно е да се отбележи, че това не е електроенергията, с която ще разполагате на денонощие. В зависимост от батериите, Вие ще можете да складирате и съответно използвате генерираната през деня енергия.

Ако панелите Ви генерират 5 киловата, то акумулаторите, които ще използвате би било добре да могат да съхраняват поне създадената за 3 часа енергия. Тя би се равнявала на около 15 киловата съхранена мощност.

Соларни акумулатори и батерии

Батериите или акумулатори за соларна енергия нямат нищо общо с (например) акумулатор за автомобил. Бързаме да започнем с това, защото много хора се изненадват от цената им. Докато един акумулатор за автомобил е проектиран да бъде винаги зареден и да отдава много ток за кратко време (при запалване), след което пак да се зарежда, то соларните са много различни.

Проектирани са така, че да бъдат зареждани и разреждани циклично. Много подобно на батерията на Вашия мобилен телефон. Един цикъл е равен на 100% от капацитета на батерията. Ако е заредена до 100% и се разреди до 0% е един цикъл, но ако се разрежда до 50% и пак се зарежда два пъти, то също е равно на един цикъл.

От главно значение е колко цикъла е предвидено да издържи един акумулатор, без да загуби голям процент от капацитетът си. Имейки предвид ценета им, геловите акумулатори са предвидени за поне 10 години употреба на висок капацитет. Най-често поръчваните модели  на марките Ultimatron France и SOLARFAM заради опростеният им дизайн и дълъг живот.

Ако сте човек, който предпочита по-големи инвестиции с идеята в дългосрочен план да спечели, то можем да препоръчаме AGM акумулатори или най-препоръчителния тип батерии за соларна инсталация от нашия асортимент са литиево-йонните на марката Pytes. Конкретно моделите Pytes 2.40kWh LifePo4 – BMS и Pytes 5.12kWh LifePo4 – BMS. Те изглеждат по-скъпи, но ако вземете предвид фактори като дълъг живот, възможност за по-дълбоко разреждане и обем на продукта спрямо капацитета, несъмнено ще изберете тях.

Научете още за това как да изберете подходяща батерия за Вашата автономна соларна система

Имате още въпроси? Разгледайте страницата с често задавани въпроси за соларни акумулатори тук.

Разгледайте подходящи акумулатори

Разполагаме с много видове акумулатори, включително литиеви батерии, които са предназначени с по-висок брой цикли.

Инвертори за соларна инсталация

Инверторът е най-важния компонент във Вашата инсталация. Изпълнява няколко фундаментални функции, които преди са били разпределени между два компонента – инвертор и контролер. Сега едно устройство изпълнява ролята на двете и по-конкретно:

  1. Контролира кога, как и доколко да бъдат заредени батериите с прав ток
  2. Контролира кога да се използва захранване от батерии, кога от панели и кога от мрежата
  3. Преобразува от прав ток в променлив ток
  4. Контролира напрежението и синусоидата на подавания ток
  5. Предпазва отделните компоненти на системата от претоварване

От неговото качество зависи както стабилността на инсталацията, така и сигурността на Вашите домашни уреди. Използването на по-евтини модели с цел спестяване на разходи много често води до повреди в хладилници, фризери и телевизори. По-чувствителната техника не е толерантна към отклонения в синусоидата на тока и е възможно това спестяване да Ви излезе много скъпо. Ние Ви съветваме да изберете инвертор с малко по-голяма мощност от тази, която ще имате. Ако възнамерявате в бъдеще да правите инсталацията по-голяма и по-мощна, то най-добре би било да закупите инвертор, който ще Ви служи и след това. Винаги можете да добавите панели или батерии без да премахвате такива, но да смените един инвертор с друг ще означава значителен разход.

Разгледайте най-често задаваните въпроси за инвертори и техните отговори тук.

Разгледайте подходящи инвертори

От началото на 2022г. предлагаме широк спектър от монофазни, трифазни, мрежови и хибридни инвертори с различна мощност. Разгледайте индивидуални инвертори или препоръчаните комплекти в края на страницата.

Схема на островна (Off Grid) соларна инсталация

Комплекти за автономни соларни системи

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Прочетете отговорите на най-ччесто задаваните въпроси във връзка със Слънчеви панели, Соларни инвертори, Слънчеви акумулатори и Соларни системи които предлагаме. Много е вероятно да откриете конкретни отговори на Вашите въпроси.