FunkOffGrid

Соларни панели монтирани върху покрив на къща - FunkOffGrid

Автономни фотоволтаични системи – каква мощност Ви трябва?

За кого са подходящи комплектите автономни фотоволтаични системи- от 1kwh до 10kwh

В днешната статия искаме да Ви помогнем да изберете правилната мощност за автономни фотоволтаични системи. Ще структорираме различните мощности спрямо най-подходящото им приложение. По този начин ще Ви дадем максимално ясни насоки. Започваме с най-малките мощности от 1 киловат и ще стигнем до 10 киловата на час.

Автономни фотоволтаични системи до 1000 вата

Малките соларни комплекти от няколко стотин вата са често пренебрегван вариант. Те обаче могат да бъдат много полезни в определени ситуации. Инсталация от няколко стотин вата би била напълно достатъчна за спешни случаи, в които можем да останем без електричество. Ние обаче искаме да сме сигурни, че ще имаме захранване за най-важните ни устройства – телефони, лаптопи и може би няколко LED крушки, с които да се чувстваме комфортно. Не очаквайте от подобна инсталация да захрани стабилно хладилник или нещо подобно. Най-логични е да се използва за критични моменти и ще Ви свърши работа.

Друга ситуация, при която можете да изберете такът тип фотоволтаични системи е, когато имате малка барака или място, където ходите за риба, лов и т.н. Не ходите всеки ден, но когато отидете, искате да можете да заредите устройствата си и да си пуснете музика. Т.е. да разчитате на минимални удобства. По-голяма инсталация за такива ситуации би била ненужна. Причината е, че по-голямата част от електричеството няма как да бъде използвано в дните, в които не сте там.

Автономни фотоволтаични системи до 2000 вата

Автономни фотоволтаични системи до 2000 вата могат да бъдат много смислени. Малката слънчева инсталация би била напълно достатъчна за спешни случаи и/или превозни средства тип каравани или RV. Там бихте използвали енергията по оптимизиран начин. Ако искаме да захраним най-важните ни устройства – телефони, лаптопи, може би няколко LED крушки, а дори и хладилник и/или телевизор, това е възможно. Ще се чувстваме комфортно и това е достатъчно.

Не очаквайте от подобна инсталация да захрани отоплителни уреди. Например: бойлер, готварска печка или нещо подобно. Но за критични ситуации ще разполагате с достатъчна слънчева енергия. Особено ако държите замразено месо във фризер или хладилник, можете да бъдете спокойни. Ако сте сам човек, живеете на село и на практика използвате минимално електрически уреди, то няма да се разочаровате. Плюс е времето, за което ще си възвърнете инвестицията от такъв размер автономни системи. Би било много по-бързо, отколкото ако инвестирате в много по-мощна соларна система.

При ниско потребление, таксите и данъците върху изразходваната електрическа енергия оказват голямо влияние. Особено тези, които са фиксирани. Не можем да препоръчаме тази инсталация, ако готвите на котлони на ток и особено от старите модели. Нито пък ако искате да затопляте 80 литра вода в бойлер ежедневно. Бихте могли, но не би Ви оставало достатъчно мощност за вечерта, когато бихте използвали осветление, телевизор и т.н.

Имайте предвид, че при автономни фотоволтаични системи, т.е. с акумулатори или литиево-йонни батерии,  Вие можете да имате сравнително малко панели с повече акумулатори. По този начин, ако инсталацията е за обект, където ходите за уикенда, можете да разчитате на това, че в дните, когато не сте там, батериите ще се заредят напълно. А когато сте там, ще можете да използвате акумулираната енергия за максимален комфорт.

Автономни фотоволтаични системи от 5 до 7 киловата

От 5 до 7 киловата е минимумът, който бихме препоръчали като инсталация за едно малко домакинство. Ако се отоплявате на дърва и особено, ако готвите на дърва или газ. По този начин електроуредите, които по принцип бихте използвали, могат да бъдат захранени с безплатен ток от слънцето. Фотоволтаичните панели често се използват в точно такива ситуации, където потребителите са наясно с нуждите си. От компютри, телевизори, хладилник, бойлер, дори климатик за лятото, с минимално съобразяване биха Ви дали лукса на нормален живот. Ако сте семейство и нямате голямо потребление, то такава инсталация би Ви дала необходимото, за да бъдете независими. Всичко това, идвайки безплатно от слънцето и с минимална инвестиция.

Автономни фотоволтаични системи над 7 киловата

Десет киловатова соларна инсталация е, което препоръчваме за едно нормално домакинство. Този пълен комплект ще Ви осигури необходимата зелена енергия, за да захраните Вашите електроуреди и да остане резерва.

Имайте предвид, че резервата е добре да бъде от около едно денонощие. Причината е, че при един дъждовен ден, когато генерираната енергия е по-малко дори от половината предвидена, ще се окажете ограничени. Това е и причината де препоръчваме 10 киловата като добра опция за едно домакинство. Автономни фотоволтаични системи с подобна мощност струват и повече, но има защо! Спокойно можете да захраните не само осветление и малки електроуреди, но също и готварска печка с котлони и бойлер. През лятото можете да имате комфортна ниска температура с климатик. Дори в този случай, не препоръчваме да се отоплявате на електрическа енергия, генерирана от слънчеви панели, защото ще ускорите много износването на батериите. Но при форсмажорна ситуация можете да го направите без проблем. Това ви дава допълнително спокойствие.

Разгледайте и различните опции за съхранение на енергия. Предлагаме ви тази статия за литиево-йонните батерии за соларни системи, както и да разгледате различните видеове акумулатори, защото те ще Ви гарантират стабилност в системата. Има различни видеове соларни акумулатори, които притежават различни свойства и са подходящи за различни ситуации. Добър пример за това са AGM акумулаторите, които могат да работят при една голяма температурна амплитуда, каквато е ситуацията в страни като нашата.

Прочетете повече

Имаме статия, в която отговаряме на много въпроси свързани със соларни електроцентрали за бита. От това на какво да наблегнете, до съвети как да спестите пари и да повишите КПД на Вашата соларна електроцентрала.

1 thought on “Автономни фотоволтаични системи – каква мощност Ви трябва?”

  1. интересувам се от фотоволтаична система за бойлер 200л с 3 kw нагревател само за светлата част на деня.Цена за панели управление кабели и тн. без стойки и монтаж

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *