FunkOffGrid

Слънчева батерия или акумулатор от тип AGM - конструкция и начин на работа.

AGM акумулатори за соларни системи с фотоволтаици

AGM акумулатори за соларни системи с фотоволтаици

Днес ще се запознаем с AGM акумулаторите като опция за изграждането на автономна фотоволтаична соларна система и ще ги сравним както с литиево-йонните батерии, така и с познатите ни гелови акумулатори. Но първо, какво стои зад абревиатурата “AGM”? AGM е съкратено от “Absorbed Glass Mat”.

Това са батерии или акумулатори, оригинално разработени за военните, като са станали широко използвани през 80-те години. Заради техните свойства (ще ги разгледаме малко по-долу) те са били използвани във военната авиация, тежкотоварни военни машини и UPS устройства (аварийно захранване). AGM акумулаторите са често избирани за каравани, кемпери, мореплавателни превозни средства, колички за голф, инвалидни колички, електрически мотори и други.

Какъв живот можем да очакваме от AGM акумулаторите?

Ако се използва правилно и в перфектни условия, като средна температура от 25 градуса, то след 6 години, един AGM акумулатор би имал около 80% от оригиналния си капацитет. Въпреки това, употребата му при екстремни температури е приемлива за разлика от други типове акумулатори.

AGM акумулаторите са тип тягови акумулатори

Тяговите акумулатори са така проектирани, че да бъдат зареждани и дълбоко разреждани. Това звучи много логично и стандартно, но въобще не е така. Често наши клиенти ни питат как един акумулатор за соларна система може да струва толкова много пари? Те сравняват цената с тази на обикновен акумулатор за автомобил със същия ампераж. 

Имахме клиент, който поръча от нас тягови акумулатори след, като беше купил няколко автомобилни и ги беше съсипал за броени дни. Защо се получава така? Автомобилните акумулатори не са предназначени за дълбоко разреждане. Те дават силен ток за запалване и след това се зареждат постоянно от алтернатора. За това, при изграждането на фотоволтаични соларни системи, правилният избор са тягови акумулатори или батерии, които са предназначени за дълбоко разреждане.

Предимства и недостатъци на AGM акумулаторите

Едно от главните им предимства е фактът, че са много по-леки и много по-компактни в сравнение с други типове батерии. Това е така, защото електролитът им е в твърдо състояние и се задържа между плочите, вместо свободно да се движи в пространството. Също така, те могат да отдават голям заряд за кратко време, което ги прави подходящи за една автономна соларна система. В случаите, когато натоварите системата си през нощта рязко, няма да нанесете такава щета, както при други видове батерии. Този дизайн им дава няколко страхотни предимства пред останалите.

Предимства на AGM акумулаторите

 • Вибрациите не представляват проблем за AGM батериите, защото оригинално са създадени за военната авиация: самолети и хеликоптери.
 • Издържат на силни удари. В една соларна инсталация не се очаква ударите да са част от ежедневието на един акумулатор, но при транспорта може да се очаква нещо такова.
 • Не се разливат, защото киселината се задържа в тънките карбонови плочи. До такава степен не се разливат, че дори да успеете да счупите корпуса на AGM батериите, няма да се разлее киселината. Това ги прави и много сигурни за транспорт и инсталация.
 • Могат да бъдат не само съхранявани, но и използвани при много по-екстремни температури от обикновените акумулатори. Тези, които ние предлагаме имат работен диапазон от -20 до 50 градуса. Вероятно знаете, че това е непостижимо със стандартна батерия, особено в ниските крайности. Ако изграждате автономна фотоволтаична централа, то е много вероятно акумулаторите да бъдат съхранявани в гараж или помещение извън къщата, за да не заемат излишно място. През зимата ще бъдат на студено а лятото на горещо. Ако се стигне до буквално замръзване, AGM акумулаторите няма да могат да се използват, но няма и да се повредят.
 • Могат да бъдат монтирани и инсталирани със всякаква ориентация. Тъй, като са тип “сухи” акумулатори. На практика – няма опасност от разливане.
 • Изпускат минимални количества газове, което ги прави много по-подходящи за непроветриви помещения като гаражи или дори вътрешно помещение на дома.
 • Имат много по-ниско ниво на саморазряд. Т.е., ако заредите AGM батериите и не ги използвате известно време, то при свързване няма да са загубили толкова заряд, колкото другите типове батерии. AGM акумулаторите се саморазреждат до 50 пъти по-бавно от стандартните оловно-киселинни батерии с течен електролит и 10-15 пъти по-бавно от геловите акумулатори.
 • Ако се поддържат в опоменатите от производителя условия, AGM батериите имат по-дълъг живот.
 • На практика, не се нуждаят от поддръжка.

Недостатъци на AGM акумулаторите

Но какви са недостатъците на AGM батериите? Няма как всичко да е позитивно и в следващите няколко реда ще разгледаме слабите страни на AGM батериите, които често са причина за това да бъдат пренебрегвани.

 • Разходите за тяхното производство са значително по-високи, което ги прави и по-скъпи за крайния потребител. Въпреки това, често се конкурират с геловите, ако говорим за цена.
 • Един от най-големите рискове за AGM батериите е прекалено високият волтаж и прекомерното зареждане, след като са достигнали максималния си капацитет. Никога не трябва да подавате повече от 10% по-високо напрежение от това на акумулатора. Това би го повредил много по-бързо отколкото, ако използваше друга технология. 
 • Изискват пълно зареждане, преди да бъдат използвани отново. Тоест., ако не ги заредим напълно и решим да ги натоварим, не след дълго ще разполагаме с много по-малък капацитет в AGM батериите и в последствие пълното им повреждане.
 • Поради гореспоменатия недостатък, те се нуждаят от специално разработени зарядни за AGM батерии. Експериментите и спестяването на пари при инсталация с такъв тип акумулатори никога не е добра идея. Ако смятате да ги използвате за автономна или хибридна соларна система, то подсигурете се, че инверторът има опцията за работа с AGM акумулатори.

Важно е да се има предвид, че въпреки очевидните плюсове на AGM технологията за акумулатори тип deep cycle – например за соларни инсталации, каравани и т.н., не всички AGM акумулатори са подходящи за такова приложение и не всеки AGM акумулатор е и deep cycle акумулатор. Има немалко AGM стартови акумулатори, които благодарение на AGM технологията имат отлични показатали и висок стартов ток, но не са подходящи за използване за други цели, изискващи постоянно и продължително разреждане, за което е подходящ тягов акумулатор.

Стартовите AGM акумулатори обикновено се използват в автомобили от висок клас и най-вече в автомобили със старт-стоп системи, системи за регенериране на енергия при спиране и други подобни. Заради устойчивостта си на вибрации, AGM акумулаторите са особено популярни за мотори.

Научете още за това как да изберете подходяща батерия за Вашата автономна соларна система

Прочетете повече

Имаме статия, в която отговаряме на много въпроси свързани със соларни електроцентрали за бизнеса. От това на какво да наблегнете, до съвети как да спестите пари и да повишите КПД на Вашата соларна електроцентрала.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *