FunkOffGrid

Облекчения за бизнеса при изграждането на соларни електроцентрали за бизнеса

Облекчения при изграждането на соларни електроцентрали за бизнеса

Не е трудно да се досетите, че за един паркинг е много практично да разполага със сенници, които обаче да произвеждат и електроенергия. Толкова е просто, като да се инсталират слънчеви панели върху тях. Защо тогава виждаме много малко соларни електроцентрали за бизнеса от този тип?

Също толкова ефективно е да се използват пустите покриви на фабрики, индустриални цехове и други сгради. На практика, това са реалистични опции за соларни електроцентрали за бизнеса.

За последната една година броят на подобни инсталации върху индустриални сгради се е умножил десетократно, като най-голям наплив се забелязва от началото на конфликта в Украйна. Това не ни изненадва, но една от главните причини много други да изчакват е нежеланието им да се изправят пред бюрократичната машина, която сякаш е създадена с цел да забавя всеки един процес. Е, възможно е нещата да се променят и то към по-добро!

Паркинг навес със соларна система за производство на ток - FunkOffGrid

Група депутати предлагат облекчена пътека за изграждане на соларни елетроцентрали за бизнеса

На практика, вече съществуващото облекчение в процеса за битовите потребители, които искат да инсталират соларна система до 30 киловата, може да бъде приложено по подобен начин и за изграждането на соларни електроцентрали за бизнеса. Отново става въпрос за условието “за собствена консумация”, което е напълно логично.

По този начин, едно предприятие би могло да инсталира фотоволтаици, които да го захранват през деня. Остатъчния ток може да бъде вкарван в мрежата.

Идеята не е да се печелят пари, а когато се стъмни, когато е зима и денят е по-къс или когато е необходима повече мощност, нужната електроенергия да бъде взета от мрежата. Така, постигайки баланс, едно предприятие би било на малък приход или малък разход в края на годината. Прочетете тук как точно работи подобна система.

На 11-ти март 2022г. е внесен законопроектът, който е приет на първо четене в парламентарната комисия по енергетика, както и в комисията за регионална политика.

Но защо? Просто е: Ако не се предприемат подобни мерки, много предприятия биха фалирали. Голяма тежест би била смекчена чрез повече соларни електроцентрали за бизнеса, дори да е за лични нужди. В противен случай, това би ощетило и държавата с милиони пропуснати ползи.

За да се избегнат фалитите, правителството би трябвало да продължи с финансовите компенсации за бизнесът. Това също изпразва хазната в един много неподходящ момент.

Единствената опция би била да се даде възможност всеки производител по лесен начин да се възползва от една мрежова соларна електроцентрала за нуждите на производството.

По-конкретно, предлага се от едно тромаво проучване със сложна документална част, да се премине към уведомителен режим на присъединяване. Така ще може всичко да се случва в пъти по-бързо и лесно. Инвестиционният проект, който в момента трябва да се съгласува с различните институции може да бъде заместен с по-лесна алтернатива: Да бъдат изпратени за електронно съгласуване с общинските кметове. 

Всички ли са съгласни с това?

Не липсват и критики на тези идеи, които могат да доведат до дълго чакане от страна на бизнеса, а резултатът е неясен. Вярваме, че по-добра опция просто не съществува.

АКТУАЛИЗАЦИЯ

Новата статия с продължение на темата можете да разгледате, като кликнете на бутона.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *