FunkOffGrid

Инсталация на соларни панели за бизнеса

Облекчения при изграждането на соларни електроцентрали за бизнеса – част 2

Облекчения при изграждането на соларни електроцентрали за бизнеса - част 2

През април споделихме с вас, че се предлага изменение в закона за ВЕИ с идеята от едно тромаво проучване със сложна документална част да се премине към уведомителен режим на присъединяване. Така да бъде възможно изграждането на соларни електроцентрали за бизнеса да се случва всичко в пъти по-бързо и лесно. В края на месец май тази година се приеха на второ четене тези промени, но за бизнеса и за максимална мощност от 5 мегавата за собствени нужди. Има и ограничение – общата мощност да НЕ надвишава повече от два пъти тази, с която предприятието се е присъединило по договор към електроразпределителното дружество. Така, изграждането на соларни електроцентрали за бизнеса си е цяло приключение, в което много хора не биха се впуснали.

Соларна централа за бизнеса

Колко време отнема изграждането на Соларни електроцентрали за бизнеса сега?

Актуалната процедура за изграждането на инсталация със слънчеви панели за генериране на електроенергия за бизнеса е сложна. Без значение каква е мощността, дори говорейки за инсталация за собствени нужди, трябва да се мине през изискване в Общината. След това да се представи проект за самата инсталация. Разбира се, той трябва да бъде написан от електроинженер, като след това се изисква и т. нар. Виза за проектиране. Следва становище от инженер-конструктор. Продължаваме с разрешително за строеж и евентуално тогава бихме могли да започнем. Всичко това, при идеални условия, отнема най-често около година.

Крайно време беше да се направят крачки в тази насока, защото именно сложният бюрократичен процес отказва много бизнеси да инвестират в собствени централи за производство на ток чрез соларни инсталации. Когато всички тези изменения станат реалност, се очаква и поскъпване на цените на всички компоненти на соларните инсталации. Несъмнено повишеното търсене ще повлияе на цената, но все пак ще има повече желаещи, отколкото сега.

В същото време, процедурите за изграждане на соларни системи за домакинството биват значително опростени – вече без разрешително

Прочетете повече

Имаме статия, в която отговаряме на много въпроси свързани със соларни електроцентрали за бизнеса. От това на какво да наблегнете, до съвети как да спестите пари и да повишите КПД на Вашата соларна електроцентрала.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *